Δελτία Τύπου, Νέα

Eπιστολή της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα

Eπιστολή της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα

Eπιστολή της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ

στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα

με αίτημα την υπαγωγή των μη σερβιριζόμενων προϊόντων φούρνου-αρτοποιίας

(κατηγορία μη προβλεπόμενη από τους εταίρους)

 σε συντελεστή ΦΠΑ 13%

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα αποστέλλει η εταιρεία ΒΕΝΕΤΗΣ με αίτημα τα μη σερβιριζόμενα προϊόντα φούρνου-αρτοποιίας, (π.χ. κουλούρια, αρτοσκευάσματα , αρτοπαρασκευάσματα, αρτοζαχαροπλαστική, πίτες, σνακς κ.ά) να υπαχθούν σε ΦΠΑ 13% και όχι 23%, καθώς δεν υπάρχει γι’ αυτά πρόβλεψη στην πρόσφατη συμφωνία ούτε δέσμευση απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους.

‘Όπως αναφέρει η επιστολή:

«Κύριε Πρωθυπουργέ

  1. Οι όροι «restaurant» και «catering» στην Ευρώπη αναφέρονται σε σερβιριζόμενο φαγητό, δηλαδή στην παροχή υπηρεσιών προς τον πελάτη ταυτόχρονα με την προσφορά του προϊόντος, με άλλα λόγια στο ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο «υπηρεσίες και προϊόν μαζί». Ως προς αυτή και μόνο την κατηγορία έχετε δεσμευτεί στους εταίρους να υπαχθεί σε ΦΠΑ 23% (δηλαδή 70% άνω του σημερινού 13%).
  2. Το ψωμί έχετε δεσμευτεί στους εταίρους να υπαχθεί σε ΦΠΑ 13%.
  3. Όμως, δεν έχετε δεσμευτεί στους εταίρους για μια σειρά προϊόντων φούρνου -αρτοποιίας, π.χ. κουλούρια, αρτοσκευάσματα (σφολιατοειδή κλπ), αρτοπαρασκευάσματα, αρτοζαχαροπλαστική, πίτες, σνακς, δηλαδή προϊόντα που πωλούνται αυτοτελώς  για κατανάλωση εκτός καταστήματος, χωρίς την παροχή καμίας απολύτως υπηρεσίας (service ή catering) εκ μέρους του πωλητή. Τα προϊόντα αυτά δεν περιλαμβάνουν καμία υπηρεσία εστίασης και απευθύνονται κυρίως στους οικονομικά ασθενέστερους καταναλωτές, οι οποίοι τα αγοράζουν είτε ως κύριο και μοναδικό τους γεύμα είτε ως συνοδευτικό του γεύματός τους,  κυρίως γιατί πρόκειται για φθηνά προϊόντα.

Σας δίνεται  λοιπόν η δυνατότητα, να κατατάξετε τα προϊόντα αυτά σε ΦΠΑ 13%, διότι δεν υπάρχουν στη γκάμα των Ευρωπαίων συνομιλητών σας και δεν σας ζητήθηκε από αυτούς να τα υπαγάγετε στο ποσοστό ΦΠΑ 23%. Αντίθετα, είναι παραδοσιακά προϊόντα του ελληνικού φούρνου και αφορούν το βασικό ή το συμπληρωματικό γεύμα των ελλήνων φτωχών καταναλωτών. Με αυτό τον τρόπο θα διαχωριστούν δίκαια οι όροι «restaurant» και «catering» (αμιγείς υπηρεσίες εστίασης) από τα προϊόντα του ελληνικού φούρνου.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ:

ΟΛΑ ΤΑ ΜΗ ΣΕΡΒΙΡΙΖΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΖΥΜΗΣ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΟΥ ΝΑ ΥΠΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΦΠΑ 13%.

Ο φτωχοποιημένος  έλληνας καταναλωτής είναι ο πιο αδύναμος  και ταυτόχρονα ο βαρύτερα φορολογούμενος καταναλωτής της Ευρώπης. Η επιβολή νέων φόρων σε είδη βασικής ανάγκης επιδεινώνει την ανθρωπιστική κρίση και μειώνει περαιτέρω τις θέσεις εργασίας.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *