Ανακοινώσεις, Νέα

Έκθεση «Φωτογραφικά ίχνη από τις ελληνικές αρχαιότητες» στο ΒΕΝΕΤΗ 1948 στο ΝΕΟΝ σε συνεργασία με τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη

Έκθεση «Φωτογραφικά ίχνη από τις ελληνικές αρχαιότητες» στο ΒΕΝΕΤΗ 1948 στο ΝΕΟΝ σε συνεργασία με τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη

Η εταιρεία BENETHΣ συνεργάζεται για τρίτη χρονιά με τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, παρουσιάζοντας έκθεση φωτογραφίας στους χώρους του ΒΕΝΕΤΗ 1948 στο ιστορικό καφενείο ΝΕΟΝ στην Ομόνοια. 

Μετά τις εκθέσεις “ΑΘΗΝΑ 1865 – 1970” το 2013  και “Ο κύκλος της ζωής του ψωμιού” το 2015, η νέα έκθεση με τίτλο «Φωτογραφικά ίχνη από τις ελληνικές αρχαιότητες»   προσφέρει στο κοινό της Αθήνας ένα απάνθισμα εικόνων με θέμα αρχαία μνημεία που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια.

Μέσα από τις φωτογραφίες, ο θεατής ταξιδεύει τόσο στην ηπειρωτική, όσο και στη νησιωτική χώρα, παρατηρώντας αρχαιότητες, λιγότερο ή περισσότερο δημοφιλείς, της ίδιας όμως ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας. Οι φωτογραφίες χρονολογούνται από το 1925 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και προέρχονται από σημαντικούς Έλληνες φωτογράφους,  τα αρχεία των οποίων φυλάσσονται στις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη.

Η έκθεση περιλαμβάνει σαράντα πέντε φωτογραφίες με θέματα αρχαίων μνημείων από το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας, τόσο της ηπειρωτικής όσο και της νησιωτικής χώρας. Ο βράχος της Ακρόπολης καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της έκθεσης, μαζί με τα κυριότερα μνημεία της Αθήνας, όπως τις στήλες του Ολυμπίου Διός, την Αρχαία Αγορά, τον Κεραμεικό, το Θησείο κλπ. Η έκθεση ωστόσο, επιδιώκει να αναδειχθούν  και μνημεία της Περιφέρειας, όπως το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων στην Καβάλα, ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας ή το Ιερό των μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη.

Η ιστορική σημασία των φωτογραφιών αυτών παράλληλα με την καλλιτεχνική τους διάσταση, δίνουν στον επισκέπτη το έναυσμα να σκεφτεί σχετικά με τα ίχνη που αφήνει ο χρόνος στα μνημεία, τα ίχνη που αφήνει το αρχαίο ελληνικό ιδεώδες στο πέρασμα των αιώνων καθώς και το  ίχνος που αφήνει σήμερα η χώρα μας στο ιστορικό γίγνεσθαι.

Επιμέλεια της έκθεσης: Γεωργία Ιμσιρίδου,  Λεωνίδας Κουργιαντάκης Φωτογραφικά Αρχεία Μουσείου Μπενάκη

 Διάρκεια της έκθεσης: 31 Δεκεμβρίου 2017

 Είσοδος ελεύθερη

 Η έκθεση είναι ανοικτή για το κοινό τις ώρες λειτουργίας του καταστήματος ΒΕΝΕΤΗ 1948 στο ΝΕΟΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *